D-vitamiini on vitamiini, jonka saanti voi olla vähäistä erityisesti talvikuukausina Suomessa. Tällöin D-vitamiinin saanti ravintolisistä saattaa olla tarpeen. D-vitamiini edistää kalsiumin ja fosforin normaalia imeytymistä/hyödyntämistä ja veren normaalia kalsiumtasoa sekä luiden, normaalin lihastoiminnan, hampaiden ja immuunijärjestelmän pysymistä normaaleina.
Mistä saadaan D-vitamiinia?
On kaksi tapaa saada D-vitamiinia: joko ruoan kautta tai pysyä auringossa kesäkuukausina, jolloin iho muodostaa D-vitamiinia auringonvalon avulla. Rasvaiset kalat kuin lohi, makrilli ja silli sisältävät D-vitamiinia. Muut vitamiinilähteet voivat olla kasvijuomat, maitotuotteet ja margariini, jotka on usein rikastettu D-vitamiinilla. Myös liha ja kananmunat sisältävät D-vitamiinia.
Kun emme altistu auringonvalolle talvikuukausina, on erityisen tärkeää saada D-vitamiinin täydennystä ravintolisästä tällä kaudella. Erityisesti tietyille ikäryhmille kuten lapsille ja yli 75-vuotiaille suositellaan D-vitamiinilisää ympäri vuoden.
D-vitamiinin puute
D-vitamiinin puutos lisää lapsilla riisitaudin riskiä. Aikuisilla se lisää osteomalasian riskiä. Osteomalasiassa luuaines pehmenee ja siitä aiheutuu kipuja selkärangan alueelle sekä raajojen vähäistä käyristymistä. Lisäksi iäkkäillä D-vitamiinin puutos lisää osteoporoosin eli luukadon riskiä.