B6-vitamiinia tarvitaan erityisesti proteiinien aineenvaihduntaan. B6-vitamiini edistää normaalia proteiini- ja glykogeeniaineenvaihduntaa sekä normaalia energia-aineenvaihduntaa. B6-vitamiini edistää normaalia veren punasolujen muodostumista sekä hermoston ja immuunijärjestelmän normaalia toimintaa.
Mistä saadaan B6-vitamiinia?
B6-vitamiinia saadaan eläinperäisistä elintarvikkeista kuten linturuuista, lihasta, kananmunista, maitotuotteista ja makkarasta. Näistä elintarvikkeista saadaan eniten B6-vitamiinia. Muut lähteet, kuten viljat, marjat, leipä ja perunat sisältävät myös B6-vitamiinia. On tärkeää saada B6-vitamiinia, jos ei syö maitotuotteita. Kokojyväleipä, peruna, vihreät lehtivihannekset, aamiaismurot (täysjyvä), palkokasvit, hedelmät, marjat, vehnänalkiot, mantelit ja seesaminsiemenet ovat vaihtoehtoisia B6-vitamiinin lähteitä.
B6-vitamiinin puute
Ihon muutokset silmien ympärillä, sekä nenän ja suun ympärillä ovat B6-vitamiinin puutteen oireita. Anemia ja kouristukset ovat myös oireita, joita voi esiintyä.