B12-vitamiini, jota kutsutaan myös kobalamiiniksi, on välttämätön muun muassa solujen aineenvaihdunnalle, verisolujen muodostumiselle ja hermoston toiminnalle. B12-vitamiini osallistuu solujen jakautumisprosessiin, edistää normaalia veren punasolujen muodostumista sekä hermoston normaalia toimintaa.
Mistä saadaan B12-vitamiinia?
Eläinperäiset elintarvikkeet, kuten liha, kala, kananmunat, äyriäiset, maito ja juusto sisältävät B12-vitamiinia. Vihannekset sisältävät B12-vitamiinin inaktiivisia muotoja ja näitä B12-vitamiinin muotoja keho ei voi hyödyntää. Siksi on tärkeää, että vegaanit saavat B12-vitamiinia lisäravinteista tai vaihtoehtoisesti riittävästä määrästä rikastettuja elintarvikkeita. Sekä jauhot että munat sisältävät B12-vitamiinia, mutta Lacto-Ovo-kasvissyöjien saanti voi silti olla liian vähäistä. Kaura-, riisi- ja soijajuomat ja voivat olla rikastettuja B12-vitamiinilla mutta ei luomulaatuiset variantit.
B12-vitamiinin puute
Anemiaa ja neurologisia oireita voi ilmetä B12-vitamiinin puutoksessa. B12-vitamiinin puute kehittyy hitaasti ja seurauksena voi olla anemiatyyppi, jossa verisolujen muodostuminen häiriintyy. Pitkäaikainen puute voi edelleen johtaa neurologisiin oireisiin.